Sri Lanka rots

5 x waarom je naar Sri Lanka moet gaan

Waar mijn liefde voor reizen vandaan komt? Misschien vanuit mijn moeder die bij een reisbureau werkt, maar het begon pas echt na een rondreis door het prachtige Sri Lanka. In 2008 heb ik samen met mijn moeder voor het eerst een verre reis gemaakt naar Sri Lanka, dat toen net een paar maanden rebel-vrij was en nog herstellende was van de Tsunami van 2006. Het was mijn eerste echte grote reiservaring wat voor mij het begin was van mijn reisverslaving! Het was een land waarvan ik nog niet eerder had gehoord en nog helemaal niet toeristisch was. Met een groepsreis via KRAS zijn wij twee weken door het land gaan reizen en het was één van mijn mooiste reis ooit geweest! Dankzij deze reis ben ik ‘vakantie’ heel anders gaan zien en wilde ik alleen maar meer van dit soort pareltjes ontdekken. Het was de cultuur, de mensen, de natuur.. echt alles! Het land is ontzettend puur en heeft echt een eigen karakter. Sri Lanka is één van de mooiste landen die ik heb gezien en ik moet en zal iedereen dan ook overtuigen waarom Sri Lanka zeker een plekje verdiend in je Top 10! Hieronder in het kort mijn top 5 waarom je naar Sri Lanka moet:


1. Weinig toeristen

De laatste jaren begint Sri Lanka steeds populairder te worden. Naast alle bekende toeristische trekpleisters krijgen reizigers steeds meer behoefte om naar plekken te gaan die nog niet overvol zijn. Zo beginnen meer reizigers pareltjes als Sri Lanka te ontdekken en begin je steeds meer te horen over dit land via blogs en andere websites. Landen als Indonesië en Thailand worden steeds meer toeristisch en dat merk je ook aan de tours en accommodaties. Veel locals daar behandelen je al snel als een echt toerist die aan de lopende band naar binnen wandelt. In Sri Lanka zijn ze dit aantal toeristen nog niet gewend en zijn ze al blij met de kleine extraatje die toeristen en reizigers met zich meebrengen. De tours zijn niet belachelijk duur en daarom zijn er nog veel ‘echte’ opvangcentra die niet speciaal voor toeristen zijn opgezet. Accommodatie is betaalbaar en het eten is meer dan het geld waard.

Paalvissers in Sri Lanka

2. De beste uitzichten

Voor een uitzicht ben je in Sri Lanka aan het juiste adres. Sri Lanka heeft uitgestrekte rijstvelden en landschappen waar je vanaf verschillende bergtoppen kan genieten van het allermooiste uitzicht. Een van de mooiste uitzichten kan je zien vanaf de bekende Lion’s Rock, een echte trekpleister en een must als je in Sri Lanka bent. Deze ‘berg’ (eigenlijk een ontzettend grote rots) in Sigiriya staat in het midden van een uitgestrekt groen landschap met volop flora en fauna! De berg zelf is al een echte Eye Catcher waar je al van kan genieten wanneer je via het pad er naartoe loopt. Maar eenmaal bij de berg ben je er nog lang niet. Je moet nog een paar kleine trappetjes op. Het bestaat uit twee gedeeltes waar je in het begin nog stevige en brede trappen hebt, heb je over de helft iets wat gammelere treden. Voor mensen met hoogtevrees is het midden nog wel bereikbaar, maar daarna kan het misschien lastig worden! Na een pittige work out (neem genoeg water mee) kom je aan op de top waar je een echt ‘We did it’ gevoel krijgt! En de beloning? De overblijfselen van een verloren stad met gewassen en een 360 graden uitzicht waar je je ogen uitkijkt! Daarnaast heb je ook de Witte zittende Buddha waar je ook een goede trap moet lopen, maar het is het waard.. Het kan ietwat druk zijn, maar je moet de mooie plekjes zelf zoeken. Wij werden toen aangesproken door een local die ons door de struiken meenam naar een verborgen uitkijkpunt. Ik herinner mij niet meer waar dit uitkijkpunt precies is ten opzichte van het Buddha beeld, maar hij is er! Hier heb je wat plek om te zitten en te genieten van het uitgestrekte landschap van Sri Lanka! En zoals ik al zei mag je niet vergeten om de rijstvelden in te gaan. Ga ook de bergen in, hier is de natuur nog zo ongerept dat je je echt in een Jungle waant 🙂

Uitzicht vanaf Lion’s Rock
Een van de vele uitgestrekte rijstvelden

3. De mooiste natuur

Het land heeft zo’n rijke natuur dat je van alles ziet tijdens je reis! Zo heb je natuurlijk de olifanten die zowel in het wild als in reservaten te zien zijn. Hier wil ik meteen waarschuwen voor de meeste reservaten. Check van te voren of het een goede opvang voor olifanten is waarbij de zorg voorop staat. Een olifantenrit is echt ten boze! Toen ik naar Sri Lanka ging was dit nog helemaal niet bekend, maar er komen steeds vaker verhalen dat olifanten slecht worden behandelt voor het toerisme. Maar naast olifanten heb je nog genoeg andere dieren te zien. Het dier dat je ook zeker zal tegenkomen is een varaan. Is het niet spontaan langs de weg, dan is het wel tijdens een safaritocht. Tijdens zo’n safaritocht ga je per jeep de natuur in en rijd je door kleine dorpjes richting uitgestrekte landschappen. Misschien zie je wel een Luipaard (hebben wij helaas moeten missen) maar we hebben genoeg ander wildlife genoeg. Oja, de safaritocht kan een beetje stoffig zijn..

Wil je liever dieren spotten in het water, dan kan dat natuurlijk ook! Snorkelen.. duiken.. Je kan het allemaal in Sri Lanka. De laatste dagen zijn wij gaan snorkelen en op aanraden van wat locals zijn wij naar een bepaald plekje toe gezwommen waar veel schildpadden te zien zijn.. en ja hoor, daar was hij! Houd je er niet van om zoooo dichtbij te komen, dan kan je altijd nog een boot met glasbodem boeken. Maarja, toen wij dat deden was de schildpad te groot om via de glasbodem te bekijken 😉 hihi!

Tip: Ga naar een schildpadden opvang. Misschien kom je precies op het juiste moment net als wij.. Ze gingen net een baby schildpad vrijlaten op het strand, lief!!

Badderende olifanten in Pinnawela
Schildpadje vrijlaten

4. De beste surfspots

Toen wij er waren, wisten wij niet dat je zo goed kon surfen in Sri Lanka. Helaas! Want in Sri Lanka heb je de beste en mooiste surfspots. Ik wil sowieso nog een keer terug naar Sri Lanka voor onder andere de surfspots! zo heb je verschillende surfkampen waar je kan overnachten om het echte turfgevoel te krijgen. Je krijgt hier surfles en alle vrijheid om zelf een golfje mee te pakken. De golven blijken voor zowel beginners als fanatiekelingen prima te doen. Dit soort surfkampen zijn leuke uitstapjes om het land te zien en tegelijkertijd actief te zijn op een locatie die je niet snel vergeet! Overal langs de kust zijn er surfspots, dus je kan zelf verschillende stranden bezoeken. De bekendste stranden hiervoor zijn:

  • Hikkaduwa (beginner & gevorderd)
  • Hiriketiya Bay (gevorderd)
  • Arugam Bay (beginner & gevorderd)
  • Weligama (beginner & gevorderd)
  • Ahangama (gevorderd)
Heeeeeerlijke stranden met ondergaande zon

5. De Mensen

Het land is heel puur. Hiermee bedoel ik dat er weinig opsmuk is en niet alles op basis van toerisme is opgebouwd. Er is een eigen cultuur en de mensen zijn oprecht blij je te zien. Voor jou (nog) geen 1000 anderen. Natuurlijk ben je een toerist met meer geld dan de locals, maar ze behandelen je niet alleen maar op die manier. Ze zijn nieuwsgierig, behulpzaam en ontzettend vriendelijk. Wat ik mij dan ook het meest ka n herinneren en toen erg opviel was de glimlach die je steeds zag bij de mensen. Een glimlach waar je zelf ook positief van wordt. Iets waar veel anderen nog veel van kunnen leren.

Dit is toch de allermooiste lach 😀

Ik zou echt nog een keer terug willen naar Sri Lanka, het is alweer 9 jaar geleden, en ik ben heel benieuwd hoe het daar nu is na zo veel jaar. Het was een ervaring die ik niet had willen missen en ik hoop dat Sri Lanka misschien ook voor jou een Eye Opener wordt! Een ticket naar Sri Lanka heb je al vanaf €600,-. Of maak je reis nog iets specialer en combineer je Sri Lanka reis me wat dagen in de Malediven.. geen verkeerd idee toch?

Lief schoolklasje 🙂

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.