Ik in Guatapé

In 2 weken Colombia zien

Colombia.. veel mensen hebben er een negatief beeld bij, maar niets is wat het lijkt. Sinds Pablo Escobar is overleden is het land begonnen aan een nieuw image. De huidige president van Colombia heeft gezorgd voor een beter veiligheidsnetwerk, heeft hij geïnvesteerd in educatie en is toerisme een belangrijkere rol gaan spelen in het leven van de Colombianen. En dit zie je allemaal terug als je in Colombia bent: een prachtig land met de mooiste natuur en de vriendelijkste, gezelligste en meest behulpzame mensen. Begin dit jaar ben ik een vriendinnetje achterna gevlogen naar Colombia en heb ik samen met haar 2 weken door Colombia gereisd. Zij was op dat moment al een maand in Colombia in de buurt van Santa Marta voor haar scriptie. Zo had zij al wat tours gedaan in het Noorden van Colombia zoals: Tyrona Park, Palomino, Minca, Costeño Beach, Punta Gallinas, Cabo de la Vela en nog veel meer!

In 2 weken kun je niet het hele land zien, wil je er optimaal van genieten. Het is dan vooral keuzes maken. Ik heb tijdens mijn 2 weken in Colombia alles eruit gehaald wat erin zat en heb alle highlights die op mijn bucketlist stonden kunnen afvinken. Hieronder geef ik je een indruk hoe onze reis eruit zag en welke stops wij in deze 2 weken allemaal hebben gemaakt:


Santa Marta

Ik ben direct doorgevlogen naar Santa Marta via Bogota, daar wachtte Debby mij namelijk al op! In The Dreamer Hostel had ik twee heerlijke nachten en een volle dag om te relaxen aan het zwembad, want we gingen al vrij snel starten met de hike naar Ciudad de Perdida oftewel ‘The Lost City’. Deze hike duurde in totaal 4 dagen. Je kan de hike ook in 5 dagen doen, maar dat is zonde van je tijd. Het is een zware hike door de bergen en de jungle.. bereid je voor op modder, héél veel modder! Het is op sommige momenten echt even afzien, maar het is het allemaal waard.. Aangezien er geen bussen of trams (zoals bij de Machu Picchu) naar Ciudad de Perdida gaan, zijn het alleen de echte die hards die de top bereiken. Er gaan iedere dag verschillende groepen naar boven, zo kom je tijdens het lopen vaak mensen tegen die alweer op de terugweg zijn. Doordat deze tour nog niet al te toeristisch is ben je uiteindelijk maar met max. 50 mensen op de top, ideaal voor foto’s zonder die massa’s mensen! Op dag 3 vergeet je even alle blaren en muggenbulten en heb je een adembenemende verloren stad van de Inca’s geheel voor jezelf. Het is alsof je terug in de tijd gaat met alle ruïnes om je heen. Omdat de stad midden in de natuur is, is het uitzicht over de stad en de omgeving ontzettend mooi.. Wij twijfelden eerst om deze tour te doen, omdat we maar zo kort de tijd hadden, maar ik ben blij dat ik dit niet heb overgeslagen. Het komt namelijk bizar dicht in de buurt van de Machu Picchu!!

62f604e7-a761-4f02-9106-e85101799754
9ddad686-a85a-4ed9-9342-8fb171de6381
previous arrow
next arrow

Cartagena

Ik ben verliefd op Cartagena!! Deze stad heeft een oud centrum waar je kunt verdwalen in de leuke straatjes met oude deuren en panden, markten en pleintjes. ‘s Avonds gaat de stad leven en komen er op verschillende pleintjes allemaal locals samen. Er zijn straatmuzikanten, straatartiesten en kraampjes met eten en drinken: op en top pure gezelligheid!!! Ben je van plan om naar Panama te reizen of de San Blas te bezoeken? Dan kun je het beste de boot vanaf Cartagena pakken. Ik zal later nog een aparte blog schrijven over Cartagena, het is namelijk een stad die zo veel meer te bieden heeft!

In Cartagena zijn we een paar nachten gebleven, maar de voornaamste reden was ons bezoek aan Casa En El Aqua oftewel: ‘Huis op het water’. Via social media zijn wij bij dit hostel terecht gekomen. Het was echt zo’n onwerkelijk plaatje waar je alleen maar van kan dromen. Totdat we erachter kwamen dat dit hostel gewoon te boeken is.. voor een serieuze prijs van maar €45,- per nacht !!!! Je hoort het goed ja. Bijna te mooi om waar te zijn, maar mij kun je vertrouwen! Kijk op www.casaenelaqua.com voor meer info.. En geloof me, zodra je op de link klikt ben je verkocht dus voeg dit hostel maar alvast toe aan je bucketlist!

61ab014c-4850-4378-85e0-4966dacb7cf7
7c850e7b-60d1-454c-bc13-052e9ac784d6
previous arrow
next arrow

Medellin

Als je Medellin hoort denk je vast als eerst aan Pabl…. die ene drugsbaron ja. Medellin is de op één na grootste stad van Colombia waar ontzettend veel te doen is. Helaas zijn we hier maar twee nachten geweest, omdat we last minute naar Salento gingen, maar die tijd hebben we optimaal benut! Hostel tip: The Black Pine!

In deze stad hebben we de bekende Free Walking Tour gedaan: een aanrader! Hij duurt ongeveer 4 uur en ze brengen je naar ongeveer 12 verschillende stops. Tijdens de tour krijg je uitgebreid uitleg over de geschiedenis van de stad en hoe Medellin moderner is geworden en een grotere rol speelt voor het toerisme. Sommigen vinden een Walking Tour misschien saai, maar bij een land als Colombia is het een aanrader. Het verhaal van het land is ontzettend interessant en de inwoners (Let op: de Paisa’s) waarderen het dan ook. Dat merk je namelijk aan de Colombianen die ons complimenteerden en bedankten dat we moeite deden om de stad te leren kennen en geïnteresseerd zijn om het échte verhaal te horen en niet het media-verhaal. Verder kun je natuurlijk ook diverse tours doen die je naar plekken brengt die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de meest beruchtste drugsbaas. In Medellin heb je ook het bekende en kleurrijke graffiti wijkje genaamd ‘Comuna 13’ met de bekende Escalators. Je vindt hier de mooiste en kleurrijkste wandtekeningen en bovenaan heb je een mooi uitzicht over de stad. Je moet eerst wel een stukje de helling oplopen, totdat je bij een soort pleintje bent met trappen, daarna komen pas de roltrappen!

In Medellin hebje ook verschillende kabelbanen! Ik heb hier zelf helaas geen tijd voor gehad, omdat hier tijdens het spitsuur (na werk) een meeeeeeega lange rij staat met mensen die terug naar huis gaan. Ga dus op tijd naar boven en geniet van het uitzicht. De kabelbaan richting Santo Domingo is het mooiste.

We zijn tijdens ons verblijf in Medellin ook een dagje richting Guatapé gegaan: een hoogtepunt! Het is een kleurrijk dorpje dat je makkelijk zelf kan bezoeken per bus, dit duurt 2 uurtjes en kost rond de 13.000 COP. Ga vroeg op pad en begin met de klim van de bekende rots El Peñól voor een prachtig uitzicht! Daarna pak je de bus of een Tuktuk (veel leuker) naar het dorpje waar je wel een paar uurtjes zoet bent.

f77f866e-6e1c-409f-9814-53fa23d8597b
5b29edc0-eeec-43a4-b3ed-52ff901fcdbc
previous arrow
next arrow

Salento

Last minute hadden we nog besloten om op weg naar Bogota een tussenstop te maken in Salento waar we 2 nachten verbleven in het El Viajero Hostel. Als je breakfast with a view wilt hebben is dit hostel echt helemaal top. Salento ligt midden in de natuur en is een klein dorpje waar backpackers vooral verblijven om verschillende outdoor activiteiten te doen. Je kan er namelijk hiken, raften, mountainbiken etc. Maar de enige reden voor mij om Salento te bezoeken was natuurlijk de Cocora Valley (Bucketlistttt). De Cocora Valley staat bekend om haar meterslange waspalmen die je maar met moeite goed op de foto weet te krijgen. Het is een vallei vol met deze bijzondere waspalmen en door de hoge luchtvochtigheid is het ook volop groen: genoeg flora en fauna! Dit gebied behoort tot één van de mooiste landschappen van Colombia, nergens anders zal je iets soortgelijks zien.

TIP: Ga vroeg in de ochtend en start de hike met de waspalmen. Je kunt de route namelijk beginnen of eindigen met de enorme waspalmen, maar omdat het in de middag vaak slecht weer is, is het voor de foto’s (en voor het echte wauw-effect) aan te raden om als eerst de palmbomen te bezoeken!

f3e8636c-1baf-42f1-9c43-0bd8f2ceee05
49cbb0b0-8a9a-43d8-b2fa-09a5e2c61861
previous arrow
next arrow

Bogota

In Salento zijn we in de avond nog op stap geweest met wat mensen en hebben we een nachtbus gepakt richting Bogota. Hier kwamen we vroeg in de ochtend aan maar gelukkig werden we ontzettend gastvrij opgevangen in ons hostel: Alegrias Hostel met een kopje thee en in de ochtend een ontbijtje. Ze hebben hier trouwens twee SUPER lieve honden.. <3 In Bogota heb je ook verschillende Walking Tours die je kan boeken waarvan de Free Walking Tour en de Graffiti Tour het meest bekend zijn. Wij hebben de Free Walking Tour gedaan wat ook in Bogota een aanrader is! Je hebt in Bogota dan ook verschillende wijkjes die je kunt bezoeken met ieder zijn eigen charme. Candaleriá is hiervan de bekendste!

Iets wat je gedaan moet hebben is de kabelbaan of het treintje nemen naar de top van hoogste berg van Bogota: Monserrate. Ik zeg wel dat je dit niet mag missen, maar ik heb hem gemist.. waarom: het regende! En niet zo’n klein beetje ook. In Bogota heb je vaak kans op een bui en precies op het moment dat wij wilden gaan stond de hele heuvel grijs van de regen.. We hebben toen maar gekozen om lekker relaxt een hapje te gaan eten. Op de top van deze berg heb je een heel mooi uitzicht over de stad, dus neem lunch mee of ga naar één van de restaurantjes en enjoy!!

169edfa6-1f0a-46cd-9734-281190217840
75995b72-5bd7-4038-aade-aba400c49fc6
previous arrow
next arrow

Mijn twee weken backpacken door Colombia was echt helemaal top en ik ben blij dat ik dit heb kunnen doen samen met mijn vriendinnetje Debby! Het was behoorlijk plannen, maar we hebben zo veel mogelijk gezien en gedaan in deze 2 weken. Bovenstaande tips is nog niet eens alles, maar hopelijk heb ik je wat inspiratie gegeven over must see & do’s in Colombia! Het is natuurlijker leuker om alles zelf uit te zoeken en je route uit te stippelen. Vaak hoor je op reis ook allemaal verhalen waardoor je weer een last minute beslissing maakt (zoals Salento). En zoals je leest: het is te doen in 2 weken 🙂 Een retourticket naar Bogota boek je al vanaf €600,- euro.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.